21 Ekim 2011 Cuma

Ragnaros 10man taktiği

Toplam 3 faz + 2 ara faz var. Bu hem fightı Firelands'deki en uzun fight yapıyor hem de öğrenme süresini uzatıyor. 25 men'de 201 milyon canı var, 10 men'de 52 milyon.

1. faz 100% - 70% arasını kapsıyor ve 70%'de ilk ara faz geliyor. Arafaz'da Ragnaros ateşin içine girip kayboluyor ve 8 tane add'le başbaşa kalıyorsunuz. 2. faz 70% - 40% arasını kapsıyor ve yine aynı şekilde ara faz ve addler geliyor. Son faz ise 40% - 10% arasını kapsıyor. Bu noktada fight bitiyor.

Ragnaros'a ilk saldırdığımızda tanklar alanın sağ tarafında tanklayacak. Melee ise tam tersi sol taraftan vuracak. Range ve healerlar alanın geri kalanına dağılacak. 2 tank olma sebebi Burning Wound adlı stacklenen DoT. Her 2 saniyede bir 6k dmg vuruyor ama stackler hızlı artıyor. Stackler çoğalınca, 20-30 saniye arası bir süre sonra, tanklar birbirinden tauntluyor. Bu olay tüm fight boyunca olacak.

İlk fazda Ragnaros'un baya bir ability'si var, ama hepsinden kurtulmak kolay. Bunlardan ilki Hand of Ragnaros. Melee'deki herkese dmg vuruyor ve birkaç yard arkaya knockback yapıyor. 2. ability'si Wrath of Ragnaros 3 random oyuncuya dmg veriyor ve knockback yapıyor.

Knockback'leri dikkate almak 2 sebepten ötürü önemli: Bunlardan ilki eğer alanın arkalarında duruyorsanız ve knockback yerseniz lavın içine düşme ihtimaliniz var ve reslenemiyorsunuz. 2. sebep de Magma Trap adlı ability. Random bir oyuncuya fırlattığı yavaş ilerleyen bir ateş topu. Yere düştüğünde yerde büyük bir lav birikintisi bırakıyor. Eğer herhangi biri bunun içine girip detonate etmezse fightın sonuna kadar fırlattığı yerde kalıyor.

Bu Magma Trap'leri detonate etmek isteyeceksiniz; çünkü eğer etmezseniz bunlar çoğalacak ve biri eninde sonunda yanlışlıkla içlerine girecek. Ama bu detonate etme işini kontrollü bir şekilde yapmanız gerekiyor. Magma Trap'i detonate edildiğinde detonate eden kişi havaya fırlıyor o yüzden detonate edecek adamların slowfall, levitate benzeri skilleri olması lazım. Bunun haricinde detonate edildiklerinde raid 80k dmg yiyor. O yüzden herkes full canda değilse bunların detonate edilmemesi lazım. Hand of Ragnaros'dan birkaç saniye sonra detonate etmenin iyi bir zamanlama olduğunu gördük.

1. fazdaki son ability ise Sulfuras Smash ki bu tüm fight boyunca devam edecek. O yüzden bu ability'e çabuk alışmanız iyi olur. Ragnaros hammer'ını raidden random birinin bulunduğu yere vurmak için havaya kaldırıyor ve vuracağı yer 3 tane küçük firepool ile belli oluyor. Doğal olarak bunun içinde kalmak istemezsiniz. Hammer'ı yere vurduğunda 3 tane lav dalgası ortaya çıkıyor, her bir firepool'dan bir tane, ve baktıkları yönde tüm alan boyunca ilerliyorlar.

Lav dalgasında kalmak sizi direkt olarak öldürmeyebilir, ama çok sağlam bir DoT bırakıyor ve healerlar tarafından hemen dispellenmesi gerekiyor. Ama ideal olarak tabi ki kimsenin lav dalgalarına yakalanmaması lazım. Nasıl kaçacağınızı anladıktan sonra yakalanmamak zor değil. Lav dalgaları her zaman küçük firepool'lardan çıkıyor ve direk o yönde hareket ediyor. O yüzden önceden nerede durmamanız gerektiğini kolayca tahmin edebilirsiniz.

70%'de Ragnaros 1. ara faza geçiyor. Odanın herhangi bir noktasına hammer'ını fırlatıyor ve kendisi 45 saniye boyunca lavın içine giriyor. Hammer'ını fırlattığı yerde kesinlikle durmamanız lazım. Hammer yere düştüğünde 8 tane ışıltı hammer'dan çıkıyor ve 8 tane Sons of Flame addinin çıkacakları yerleri aydınlatıyorlar. 25 men'de her birinin 830k canı var.

Addler çıkar çıkmaz yavaşça hammer'a doğru hareket ediyorlar. Herhangi biri hammer'a varırsa wipe oluyorsunuz, bu kadar basit. Her bir Sons of Flame'e önceden Stun, slow ve DPS assign edilmesi kesinlikle şart. Death Grip'le de çekilebiliyorlar; ama bunu çok acil durumlara saklayın. Canı 50%'nin üstünde olan her Sons of Flame çok hızlı ilerliyor, o yüzden ilk başta her birine hızlı bir stun atılması şart. Bu faz sırasında raid dmg'da yeniliyor ama çok önemli değil.

45 saniye sonra veya tüm Sons of Flame'ler kesildiğinde Ragnaros lavdan dışarı çıkıyor ve 2. fazı başlatıyor. Sulfuras Smash'le uğraşmaya hala devam ediyorsunuz; ama Ragnaros yeni numaral öğreniyor.

2. fazın başında tüm raidin, melee de dahil, 6 yard aralıklarla alana dağılmış olması lazım. Ama alanın tam orta kısmı boş bırakılmaı. Bunun nedeni, faz geçişinden az bir süre sonra Ragnaros'un Molten Seed adlı bir ability kullanması. 20 random kişinin kafasında Fire Bubble'lar çıkıyor. Başka birinin 6 yardında olanlar extra dmg yiyor o yüzden range'inize dikkat etmeniz kesinlikle önemli.

Bunlar spawn olduktan sonra herkesin güvenli ve stack olunacak bir alana kaçmak için 10 saniyesi var. 10 saniye sonra bunlar patlıyor, o yüzden melee'nin ve tankların da bossun range'inde olabileceği bir güvenli alanda stack olunuyor. Yani boş bırakılan orta kısım. Kolaylık olması açısından raid marker koyun. Patlayan bu seed'lerden ne kadar uzaksanız patladıklarında aldığınız dmg o kadar az olacak. O yüzden seedler çıktığında bu orta kısımda kimsenin durmamış olması şart.

Bunlar patladığında herbir seed'de Molten Inferno adlı bir add çıkacak. 250k canları var ve hemen öldürülmeleri gerekiyor. O yüzden tüm AOE dps'lerin bunları kesmesi gerekiyor. Addler ölür ölmez bir sonraki Seed dalgası için herkes yine 6 yard bırakacak şekilde dağılıyor.

Ragnaros'un kullandığı son ability ise Engulfing Flame, ne yaptığı da isminden anlaşılıyor. Belli aralıklarla Ragnaros odanın 3'de birini ateşle kaplıyor ve bunun içinde kalmamanız lazım.

Not etmeniz gereken önemli bir şey; Seed'lerden sonra her toplanmanız ya Engulfing Flame ile ya da Sulfurus Smash ile aynı zamana gelecek. Eğer gelen şey Engulfing Flame ise ve stacklenilecek yer yanıyorsa herkes bunun dışında kalacak şekilde biraz hareket edecek. Eğer Sulfurus Smash gelirse herkes lavın mümkün olduğunca dibine girecek ve bossa minimum mesafede stacklenecek. Bunun sebebi Sulfurus Smash'in hiçbir zaman o yönde ilerlememesi.

40%'a varmadan önce büyük ihtimalle sadece 3 Seed dalgasıyla uğraşmak zorunda kalacaksınız. 40%'da 2. ara faz gelecek. İlk ara fazla aynı şeyler yapılacak; ama bunun dışında 2 tane de Lava Scions adlı 6 milyon canı olan add gelecek. Addlerin odanın her iki tarafında çıkacak.

Tanklarınızdan birisi bunları alıp tanklamaya başlamalı, raidin geri kalanı ise Sons of Flame ile ilgilenmeli. Scion'lar random bir kişiye Blazing Heat adlı bir debuff atıyorlar. Debuffı alan kişi birkaç saniye boyunca nereye giderse altına lav bırakıyor. Eğer addlerden biri bu lavlara değerse 10% canları doluyor, o yüzden Blazing Heat'i addlerden uzak alanlara kitelayın.

Sons of Flame'ler öldükten sonra raid hemen Lava Scion'lara dönmeli ve diğer tank da bossu alıp tanklamaya başlamalı. Lava Scion'ları hızlı öldürmeniz lazım, yoksa diğer tank bossa taunt atamacağı için bossu tanklayan tankın debuff'ı çok fazla stacklenir.

Addlerin ne kadar canı kaldığından bağımsız olarak 3. faz boss çıkar çıkmaz başlıyor. Sulfurus Smash ve Engulfing Flames devam ediyor o yüzden durduğunuz yere her zaman dikkat edin. Yeni numarası ise Summon Living Meteor. Sadece bir tane çıkararak başlıyor; ama zaman gittikçe daha hızlı çıkmaya başlıyorlar. O yüzden faz uzadıkça fight zorlaşıyor.

Meteor'un ilk düşeceği nokta yerdeki ateş ile belli olacak ve düştükten sonra random bir kişiyi takip etmeye başlayacak. Bu meteor ile oyuncu arasındaki biraz silik görünen ateşten bir çizgiyle görünecek. Eğer herhangi biri meteora değerse, takip edilen kişi veya herhangi başka biri, meteor patlıyor ve 8 yardındaki herkes ölüyor.

Meteor'a saldırmak meteor'u takip ettiği kişiye ters yönde knockback ediyor. Bu yüzden takip ettiği oyuncuya çok yaklaşırsa takip edilen kişinin veya yakınlarındaki başka birinin meteor'a vurup knockback etmesi gerekiyor. Ama tabi knockback ederken her zaman knocback edilen noktada başka bir oyuncu olup olmadığına da dikkat edilmeli. Knockback edilir edilmez meteor başka bir targer seçiyor ve takip etmeye başlıyor. Şunu da belirtmekte fayda var, meteorlar ancak 5 saniyede bir knockback edilebiliyor.

Herkes meteorlarla olan mesafesini iyi korumalı. Range'ler gözlerini açık tutup meteor birine çok yaklaşırsa knockback etmeye yardım etmeliler. İdealde Ragnaros'u meteor sayısı çok fazla olmadan yenmelisiniz, o yüzden Bloodlust'ın bu fazda kullanılması gerekiyor.

Ragnaros'u 10% cana indirdiğinizde yere düşecek ve loot chest çıkacak.





bu da bizim serverdan bir video :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder